Fraud Blocker Zwemvijver aanleg | Vijver + zwembad in 1 | Booiman Tuinen
8,7 71 beoordelingen Laatste beoordeling: 3 weken geleden
Zwemvijver aanleg

Zwemvijver aanleg | Vijver + zwembad in 1

De aanleg van een zwemvijver zal uw tuin in positieve zin enorm veranderen. U geniet van een rustgevende vijver én u ontspant door een duik te nemen in uw eigen natuurlijke zwembad. Kortom: een zwemvijver aanleggen combineert het beste van 2 werelden! Bovendien oogt het zwembad ieder seizoen mooi door zijn natuurlijke uitstraling. Maar wat komt er allemaal kijken bij de aanleg ervan? Wij als zwemvijverspecialist helpen u graag!

Laat uw zwemvijver aanleggen door een zwemvijverspecialist

Een natuurzwembad integreert perfect in uw tuinontwerp. Het creëert een zalige oase van rust. Een natuurlijk zwembad bestaat meestal uit twee delen. Een deel met ruimte voor zwemmen. En een deel met ruimte voor de vijverbeplanting. Het geeft daardoor ruimte voor vijverplanten en zorgt voor een grote biodiversiteit. Laat u een zwemvijver ontwerpen en/of aanleggen door onze zwemvijverspecialist, dan zorgen wij voor een perfecte natuurlijke balans in uw tuin en bepalen we samen de ideale plek.

Verschillende soorten zwemvijvers

Niet alle zwemvijvers zijn hetzelfde. Iedere tuin is uniek en iedereen heeft andere wensen. Er bestaan daarom een aantal verschillende typen zwemvijvers die u kunt laten aanleggen:

 • Natuurzwembad
  Staat zwemplezier voorop? Dan wordt meestal voor een natuurlijk zwembad gekozen. Vaak is er een natuurlijke zone aan de oever gecreëerd. Dit type zwemvijver is zeer geschikt voor bijverwarming en de filtering zorgt voor glashelder zwemwater.
 • Natuurlijke zwemvijver
  Bent u een echte natuur- en plantenliefhebber? Dan biedt dit type met zijn aparte plantengebied de meest pure vorm van natuurwater. Externe bijverwarming is niet mogelijk.
 • Combi Zwemvijver
  Wilt u een bestaande vijver uitbreiden met een mooi zwemgedeelte? De Combi Zwemvijver is dan de ideale oplossing. Het water tussen de vijvers blijft gescheiden, maar het ziet eruit als een geheel.
 • Zwemvijver op maat
  Heeft u specifieke wensen? Dan kunt u een zwemvijver op maat laten ontwerpen door een zwemvijverspecialist.

Vijver ombouwen naar zwembad

Heeft u een vijver of een traditioneel zwembad in uw tuin? En wilt u die laten ombouwen naar een natuurzwembad? Dat is geen probleem!

Bestaande vijver laten ombouwen tot een zwemvijver

Een Combi Zwemvijver is de ideale oplossing als u een bestaande vijver wilt uitbreiden met een mooie zwemvijver. Bij dit type zwemvijver is het water tussen de vijvers gescheiden. Dit heeft als voordeel dat er geen planten staan in de zwemzone en dat u dus ongestoord kunt zwemmen. In het zwemgedeelte kunt u in helder water zwemmen, dat ook kan worden verwarmd. Door een grote variatie aan vijverplanten te plaatsen, is het verschil tussen de nieuw aangelegde zwemvijver en de bestaande vanaf de kant nauwelijks te zien.

Traditioneel zwembad laten ombouwen tot natuurzwembad

Een traditioneel zwembad kan heel goed omgebouwd worden naar een natuurzwembad. Uw bestaande zwembad wordt dan gebruikt als basis. Bij de aanleg van een natuurzwembad wordt deze standaard voorzien van een sterk EPDM-folie. Daarmee is uw zwemvijver volledig waterdicht. Door het donkere folie (dat in meerdere kleuren verkrijgbaar is) krijgt uw vijver een mooie natuurlijke look. Bovendien zorgt het ervoor dat het water sneller opwarmt in de zon.

Heb je een vergunning nodig voor de aanleg van een zwemvijver?

Voor de aanleg van een zwemvijver heeft u niet altijd een vergunning nodig. Voor een zwemvijver geldt dezelfde regelgeving als voor een zwembad in de tuin. Heeft u een specifiek ontwerp in gedachten en u schakelt daarbij onze architect in, dan brengt hij u op de hoogte van alle regels waaraan uw zwemvijver moet voldoen. Ook als u geen vergunning nodig hebt, geldt soms wél een meldingsplicht. Dit verschilt per gemeente. Laat u de aanleg van een zwemvijver door ons doen, dan kunnen wij u hierover informeren.

Tip: Doe alvast een online vergunningscheck!
Voer uw locatie en geplande werkzaamheden in bij omgevingsloket.nl. Deze vergunningschecker controleert op basis van de ingevoerde gegevens of u vergunningsplichtig, meldingplichtig of geen van beide bent.

Is een zwemvijver duurder dan een zwembad?

Veel mensen vragen zich af of een zwemvijver duurder is dan een zwembad. Om deze vraag volledig te kunnen beantwoorden moet u kijken naar zowel de prijs voor de aanleg als het onderhoud.

Kosten zwemvijver aanleg versus zwembad

De kosten voor de aanleg van een zwemvijver liggen doorgaans iets lager. De prijs varieert naargelang de vorm, locatie, vloer- en wandbekleding en afwerking. Laat de aanleg door een zwemvijverspecialist doen. Hij beschikt over de nodige kennis en ervaring. Hij adviseert u ook over de beste locatie en welke vijverplanten u voor de natuurlijke zwemvijver moet gebruiken. Door juist advies voorkomt u onnodige extra kosten.

Onderhoudskosten zwemvijver versus zwembad

Een zwemvijver vraagt over het algemeen om minder onderhoud. Het water hoeft bijvoorbeeld niet ververst te worden. En er worden geen chemicaliën of chloor gebruikt. Vijverplanten, bacteriën en filters zuiveren het water van een zwemvijver op een natuurlijke wijze. Net als bij een zwembad vraagt dit uiteraard wel om periodiek onderhoud.

De voordelen van een zwemvijver

Heerlijk in je eigen tuin zwemmen, wie wil dat nou niet? Maar laat je dan een zwembad of een zwemvijver aanleggen? Vind u het lastig om te kiezen, dan is het goed de verschillen naast elkaar te houden. Zo biedt een zwemvijver veel mogelijkheden qua vorm en oppervlak. Voor de start van de aanleg kunt u met een zwemvijver expert overleggen wat het beste in uw tuinontwerp past. Bij een traditioneel zwembad heeft u een stuk minder opties. Een zwemvijver kan geheel naar wens worden ontworpen, passend bij uw smaak en tuin.

De voordelen van een natuurlijke zwemvijver op een rijtje:

 • Geeft meer biodiversiteit
 • Milieuvriendelijk (geen chemicaliën nodig)
 • Het is maatwerk, past daardoor in elke tuin
 • Heeft minder onderhoud nodig
 • Het water hoeft niet ververst te worden
 • Biedt veel mogelijkheden qua vormgeving
 • Geen last van irritatie door chloor op de huid of in de ogen
 • Een zwemvijver aanleggen is goedkoper
 • Oogt ieder seizoen mooi

Persoonlijk advies op maat | zwemvijver aanleg

Bent u zich aan het oriënteren voor een zwemvijver? En bent u benieuwd wat er mogelijk is voor uw tuin? Neem dan contact op en maak een afspraak!

Wij zijn dealer van Gardenswimm en werken daardoor nauw met hen samen.

Gardenswimm logo
Deel dit artikel
Scroll naar boven