Fraud Blocker Je tuin winterklaar maken in 10 stappen | Booiman Tuinen
8,7 71 beoordelingen Laatste beoordeling: 3 weken geleden
Tuin winterklaar maken

Je tuin winterklaar maken in 10 stappen

Als de bladeren van de bomen vallen en de temperaturen dalen, is het tijd om je tuin voor te bereiden op de winter. Je tuin winterklaar maken is een essentieel onderdeel van goed tuinonderhoud in het najaar. In dit artikel delen we 10 belangrijke stappen om je tuin perfect voor te bereiden op de koude maanden.

1. Bladruimen en composteren: eerste stap bij je tuin winterklaar maken

Een van de eerste stappen bij je tuin winterklaar maken, is het opruimen van bladeren. Bladeren kunnen namelijk het gazon verstikken en schade aan planten veroorzaken. Het gevallen blad kan je gebruiken om compost te maken. Compost voegt waardevolle voedingsstoffen toe aan de bodem en is een geweldige manier om je tuinafval te recyclen. Laat ook wat bladeren in de borders liggen ter bescherming tegen vorst en ter bescherming van de dieren in de tuin.

2. Snoeien en onderhoud van planten

Het najaar is een ideale tijd om te snoeien en onderhoud aan je planten uit te voeren. Verwijder dode takken en verzwakte groei om de gezondheid van de planten te bevorderen. Let op; zorg ervoor dat je niet alle planten te rigoureus snoeit, sommigen hebben bescherming nodig tegen de kou.

Snoeien en onderhoud van planten

3. Voorbereiding van het gazon

Om je gazon winterklaar te maken, maai je het gras een laatste keer voordat de winter begint. Zorg ervoor dat het gras niet te lang is. Lang gras is namelijk vatbaarder voor schimmels en ziektes. Bemest het gazon met najaarsmest om de wortels te versterken.

4. Bescherming van kwetsbare planten

Sommige planten in je tuin zijn gevoeliger voor vorst en koude temperaturen. Denk daarbij aan olijfbomen, oleanders of palmen. Bescherm je vorstgevoelige en niet-winterharde planten met onze speciale winterproof afritsbare afdekhoezen! Zo zorg je ervoor dat ze de vorst overleven. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Bescherming van kwetsbare planten

5. Voorjaarsbollen planten: op naar een kleurrijk voorjaar!

Plant in de herfst voorjaarsbollen zoals tulpen, narcissen en krokussen. Deze bollen zorgen al vroeg in het voorjaar voor prachtige bloemen in je tuin. Het planten van voorjaarsbollen is een eenvoudige en dankbare klus die je tuin nieuw leven inblaast na de donkere wintermaanden. Let maar op; wanneer de lente aanbreekt ben je enorm blij dat je de moeite genomen hebt!

6. De vijver in je tuin winterklaar maken

Als je een vijver in je tuin hebt, is het belangrijk om deze ook winterklaar te maken. Zorg ervoor dat je vijver vóór de winter vrij is van bladeren en ander organisch materiaal. Dit voorkomt problemen zoals verzuring en draadalgen in het voorjaar. Een belangrijke stap is het snoeien van waterplanten, zodat afstervend organisch materiaal niet gaat rotten. Dit houdt je vijver helder en gezond. Vergeet ook niet om de waterwaarden te controleren en aan te passen, want een goede waterkwaliteit is essentieel voor een gezonde vijver. Overweeg ook het verwijderen van slib.

Wat betreft de vissen, deze hoef je in de winter niet te voeren zolang de temperatuur onder de 7 graden blijft. De stofwisseling van de vissen is namelijk laag als het koud is. Voer de vissen iets meer bij hoge temperaturen en minder bij lage temperaturen.

Lees onze blog met tips over vijver winterklaar maken.

De vijver in je tuin winterklaar maken

7. Beregeningssysteem voorbereiden op de vorst

Een beregeningssysteem dat niet correct is afgesloten en beschermd, kan leiden tot ernstige schade door bevriezing. Het bevriezen van water in de leidingen kan leiden tot barstende leidingen en kostbare reparaties in het voorjaar. Je beregeningssysteem winterklaar maken doe je zo:

 • Water afsluiten
  Begin met het afsluiten van de watertoevoer naar je beregeningssysteem. Dit voorkomt dat er water in de leidingen blijft zitten en bevriest.
 • Drainage
  Laat het resterende water in het systeem uit de leidingen lopen door het systeem te draineren. Dit kun je doen door alle kranen en sproeiers open te zetten en de druk van het systeem te laten ontsnappen.
 • Compressielucht
  Gebruik een compressor om de leidingen grondig leeg te blazen. Hierdoor wordt eventueel achtergebleven water verwijderd en blijven de leidingen vrij van water dat kan bevriezen.
 • Bescherming van bovengrondse onderdelen
  Zorg ervoor dat bovengrondse onderdelen, zoals sproeikoppen en leidingen, worden verwijderd en opgeslagen op een vorstvrije locatie. Dit voorkomt schade aan deze kwetsbare componenten.

8. Tuin winterklaar maken? Vergeet de terrassen en paden niet!

Controleer je terrassen en tuinpaden op beschadigingen en repareer deze voor de winter inzet. Reinig tegels en stenen om te voorkomen dat ze glad worden door algen en mos.

Tip! Overweeg het aanbrengen van een anti-slip coating om ongelukken te voorkomen.

9. Robotmaaier winterklaar maken

Als je een robotmaaier gebruikt, zorg er dan voor dat je deze ook winterklaar maakt. Reinig de maaier grondig en berg hem op volgens de instructies van de fabrikant. Het is ook een goed moment om de messen te inspecteren en te vervangen indien nodig. Heb je hierbij hulp nodig? Naast advies, kan je bij ons ook de aanschaf inclusief periodiek onderhoud en de nodige software-updates regelen!

10. Dakgoten schoonmaken: voorkom schade aan je huis

Het schoonmaken van de dakgoten is een klusje dat vaak over het hoofd wordt gezien. Bladeren en ander vuil kunnen de afvoer blokkeren, wat leidt tot waterophoping en mogelijke schade aan je dak. Zorg ervoor dat je de dakgoten grondig schoonmaakt en verstoppingen verwijdert.

Vergeet ook de vogels niet

Klaar met je tuin winterklaar maken? Vergeet dan niet onze gevederde vrienden een warm welkom te geven door voederbakken en voederhuisjes te plaatsen. Tijdens de koude maanden hebben vogels extra voedsel nodig. Dus strooi wat zaden, hang wat vetbollen op en geniet van het kleurrijke schouwspel van fladderende vogels die zich tegoed doen aan de lekkernijen die je voor hen hebt klaargezet. Het is een kleine moeite dat voor veel plezier zorgt!

Je tuin winterklaar laten maken door hoveniersbedrijf Booiman Tuinen

Heb je weinig tijd of wil je dat je tuin perfect wordt voorbereid op de winter? Laat dan professioneel tuinonderhoud uitvoeren door hoveniersbedrijf Booiman Tuinen! Onze experts kunnen al deze taken voor je uitvoeren en ervoor zorgen dat je tuin in topconditie blijft.

Laat je niet overvallen door de winter en bereid je tuin nú voor. Met de juiste zorg en aandacht blijft je tuin gezond en mooi, ook in de koudste maanden van het jaar. Zo geniet je het hele jaar door van de rust en de schoonheid van een goed onderhouden tuin, zelfs als de temperaturen dalen.

Deel dit artikel
Scroll naar boven