Fraud Blocker Watermanagement: waterafvoer in je tuin zonder riool | Booiman Tuinen
8,7 71 beoordelingen Laatste beoordeling: 4 weken geleden
Watermanagement waterafvoer in je tuin zonder riool

Watermanagement: waterafvoer in je tuin zonder riool

Steeds vaker vragen klanten naar een slim watermanagement voor de tuin. Niet zo gek eigenlijk, want de zomers worden steeds droger en heter, terwijl de regenbuien steeds extremer worden. De ene keer moet je te veel regenwater afvoeren om wateroverlast in je tuin te voorkomen. De andere keer google je op ‘’drainage’’ voor een droogtebestendige tuin.

Een hele uitdaging dus om de waterhuishouding in goede banen te leiden. Als ervaren hovenier weten wij als geen ander hoe je dit efficiënt kunt oplossen. Infiltratiekratten en infiltratiebuizen, regentonnen, drainage… lees hier onze tips en mogelijkheden voor jouw tuin. En dit alles zonder het riool te belasten!

Watermanagement in je tuin slim aanpakken

Een goede waterhuishouding is dus heel belangrijk, maar hoe pak je dit aan in jouw tuin? Natuurlijk is het raadzaam om je tuin zoveel mogelijk te vergroenen en ontharden. Dus tegels eruit en planten erin! Als je deze stap naar duurzaam waterbeheer al hebt gezet, kun je de volgende nemen: water zoveel mogelijk opvangen en hergebruiken. Zo stroomt het niet de riolering in. Maar er is meer dat je kunt doen voor een effectief watermanagement. Met de volgende tips zorg je gegarandeerd voor een klimaatbestendige tuin.

6 tips om je tuin klimaatbestendig te maken:

  1. Probeer verharde oppervlakken in je tuin zoveel mogelijk te voorkomen. Vervang tegels door waterdoorlatende materialen zoals grind, schelpen of schors. Zo kan het water weglopen en heb je minder last van grote plassen.
  2. Watermanagement staat of valt bij de keuze van je tuinplanten. Kies de soorten die passen bij de bodem van je tuin en de diepte van het grondwater.
  3. Probeer zoveel mogelijk van je dakoppervlak ‘groen’ te maken. Plaats planten die dicht op elkaar staan en hierbij geldt: hoe hoger, hoe beter. Het substraat is daarbij de belangrijkste laag van je groendak: hoe dikker de laag, hoe beter regenwater terugkeert naar de natuur.
  4. Wat ook goed is voor de waterhuishouding van je bodem: compost. Schep je wat compost door zandgrond, dan kan die het water beter vasthouden. Heb je een tuin met kleigrond, dan zorgt compost voor een lossere structuur. Zo kunnen de plantenwortels beter bij het water.
  5. Sluit een regenton aan op de regenpijp. Via het kraantje tap je gratis water voor de plantjes en het gazon! Het bespaart je honderden liters water per jaar én het zorgt voor minder wateroverlast in je tuin.
  6. Te veel regenwater kan je ook onzichtbaar opvangen. Hoe? Door infiltratiekratten aan te leggen. Zo kan je regenwater afvoeren in de grond en sla je het op onder je gazon en/of terras. Je kunt de kratten zelfs onder je oprit laten plaatsen.

Waterafvoer tuin zonder riool

Regenwater in droge tijden afvoeren via de riolering is zonde. De tuin kan dit water juist dán heel goed gebruiken. Een regenwaterinfiltratiesysteem biedt hierbij de oplossing. Dankzij het plaatsen van infiltratiekratten (ook wel infiltratieboxen genoemd) kan je tuin extra regenwater opvangen. De kratten bufferen het water tijdens piekbuien, waarna het in de loop van de dagen geleidelijk wordt afgegeven aan de omliggende grond, zodra deze weer droger wordt. Watermanagement op z’n best: hemelwater wordt niet meer afgevoerd naar het riool én kan hergebruikt worden.

De werking van een regenwaterinfiltratiesysteem

Zo’n systeem voor regenwaterinfiltratie klinkt ingewikkeld. Geen nood, we leggen het je uit. Ten eerste moet voor het aanleggen van een infiltratiesysteem je hemelwater afgekoppeld worden van de afvoerbuis. Deze zit normaalgesproken aangesloten op het riool. Na het afkoppelen moet dit water natuurlijk op een goede manier afgevoerd worden. Op je eigen terrein heb je uiteraard geen zin in wateroverlast.

Het infiltratiesysteem werkt zo:

  • Het regenwater wordt opgevangen in de dakgoot. 
  • Via een regenwaterbuis wordt het water naar beneden geleid.
  • Een bladscheider verwijdert grofvuil zoals bladeren.
  • Het regenwater komt daarna in een ondergrondse (infiltratie-) buis terecht.
  • Het passeert daar een zandvangput waarin de fijne deeltjes worden afgevangen.
  • Daarna komt het gefilterde regenwater in de infiltratietunnels terecht.
  • Het regenwater wordt tijdelijk geborgen in de infiltratiekratten.
  • Via de bodem en zijwanden wordt het vervolgens geleidelijk geïnfiltreerd in de bodem.

Infiltratiesysteem laten aanleggen

Zoek je hulp bij slim watermanagement voor jouw tuin? Je kunt door ons een infiltratiesysteem laten aanleggen . Via de link lees je meer over onze werkwijze en kom je meer te weten over het aanleggen van infiltratiesystemen. Of maak een afspraak voor vrijblijvend advies!

Deel dit artikel
Scroll naar boven