Fraud Blocker Gras verticuteren en beluchten: wanneer doe je dat? | Booiman Tuinen
8,7 71 beoordelingen Laatste beoordeling: 3 weken geleden
gras verticuteren

Gras verticuteren en beluchten: wanneer doe je dat?

Als je een mooi groen gazon wilt, is regelmatig onderhoud essentieel. Eén van de belangrijkste onderhoudstaken voor een gazon is het verticuteren. Maar wat is verticuteren precies, wanneer moet je het doen en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is verticuteren?

Verticuteren is het proces waarbij de bovenste laag van je gazon bewerkt wordt. Hierdoor wordt de mos- en  viltlaag, die o.a. bestaat uit dood gras en andere organische materialen, weggehaald. Het gaat dus nog iets verder dan beluchten, waarbij je alleen maar gaten maakt. Het bewerken (waaronder het weghalen van mos) zorgt ervoor dat er meer lucht, water en voedingsstoffen bij de wortels van het gras kan komen. Hierdoor krijgt het gras meer ruimte om te groeien en wordt het gezonder en sterker. Als wij verticuteren dan beluchten wij het gazon ook direct. Dit ter bevordering van de snelle aanwas van de graswortels.

Waarom verticuteren en beluchten belangrijk is

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om je gazon regelmatig te verticuteren en beluchten. We zetten de voordelen voor je op een rijtje:

  • Het gras groeit beter, wordt voller en sterker omdat er meer lucht, water en voedingsstoffen bij de wortels van het gras kan komen. Mits uiteraard kale plekken opnieuw worden ingezaaid, dit voorkomt mos en onkruid in het gazon.
  • Het voorkomt de opbouw van een viltlaag, die de groei van het gras kan belemmeren.
  • Het zorgt ervoor dat mos zich minder snel vermeerdert.
  • Beluchten van het gazon bevordert in hoge mate de aanwas van het gras.

Wanneer moet je gras verticuteren?

Afhankelijk van het gazon en de locatie van het gazon adviseren wij 1 of 2 keer per jaar te verticuteren. Veel mensen denken dat je al rond februari of begin maart kunt beginnen, maar dan is de bodem nog niet voldoende opgewarmd en is het gras nog veel te kwetsbaar. Verticuteren moet je pas doen als het gras volop groeit en de kans op vorst minimaal is. Wij adviseren dan ook de maanden mei-juni (voorjaar) en september-oktober voor het najaar.

Verticuteren in het voorjaar (mei-juni)

Wil je in het voorjaar verticuteren omdat je merkt dat er een mos- en viltlaag is ontstaan? Wacht dan tot na een regenbui, omdat het gras dan wat zachter is en makkelijker te verticuteren. Verticuteren bij nat weer heeft ook als voordeel dat het gras sneller herstelt. Kan je niet wachten en is het gazon droog? Zorg er dan voor dat je het gras na het verticuteren goed water geeft. Zo kan het herstellen en weer gezond groeien. Als je twijfelt of je moet verticuteren of niet, neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Tips voor het verticuteren en beluchten van je gazon

Hieronder geven we enkele tips voor het beste resultaat bij het verticuteren (incl. beluchten) van je gazon:

  • Maai het gras kort voordat je gaat verticuteren. Hierdoor beschadigt het gras minder en wordt de mos- en viltlaag beter verwijderd.
  • Verticuteer in twee richtingen, zodat je alle kanten van het gazon meepakt.
  • Stel de verticuteermachine goed af. Dit betekent dat de messen niet te diep moeten gaan, omdat je anders de wortels beschadigt. Maar ook niet te ondiep, omdat je dan de viltlaag niet goed verwijdert.
  • Verwijder na het verticuteren het losgekomen gras en ander organisch materiaal. Hierdoor voorkom je dat dit gaat rotten en het gazon verstikt.
  • Geef na het verticuteren het gazon extra organische voeding (meststof) en water. Hierdoor kan het gras zich beter herstellen en groeit het sneller weer dicht.

Wanneer kun je beter een professional inschakelen?

Als je geen ervaring hebt met verticuteren of als je een groot gazon hebt, kan het verstandig zijn om een professional in te schakelen. Zij hebben de juiste apparatuur en expertise om het verticuteren snel en efficiënt uit te voeren. Daarnaast kunnen zij je ook advies geven over het onderhoud van je gazon en eventuele andere werkzaamheden doen zoals kalken, bemesten of maaien.

Hulp of advies nodig?

Als je hulp nodig hebt bij het verticuteren en beluchten van je gazon, kunnen wij als hoveniers je daarbij helpen. Door regelmatig te verticuteren en beluchten, zorgen wij ervoor dat je gazon groen en gezond blijft. Heb je andere vragen of wensen? Bekijk onze pagina over gazononderhoud voor meer informatie en neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Deel dit artikel
Scroll naar boven