Heerlijk zwemmen in uw eigen zwemvijver

Een zwemvijver is een combinatie tussen een zwembad en een vijver: de uitstraling van een vijver en het plezier van een zwembad. Het is eigenlijk nooit echt uitgevonden, maar ontstaan uit experimenten. Het is een uit de kluiten gegroeide vijver, die voldoende groot is om in te zwemmen en die voor dit doel een aantal bijzondere aanpassingen heeft ondergaan. Het zijn altijd gesloten systemen die niet in verbinding staan met het grondwater.

Keuze voor een zwemvijver:

  • De schoonheid van een vijver en de vele ontwerpen die mogelijk zijn binnen het tuinontwerp
  • Geen gebruik van chemicaliĆ«n, hierdoor heerlijk zacht zwemwater
  • Laag energie verbruik (zwemvijver met helofytenfilter)
  • Relatief weinig onderhoud (de natuur doet het meeste werk)

Zwemvijver basis

In de basis zwemvijver zijn de wanden onder een natuurlijk talud uitgegraven. Waar nodig zijn deze verstevigd. De zwemvijver heeft veelal een organische vormgeving, waardoor deze qua uiterlijk geschikt is voor meerdere tuinen. Het rubberfolie dat gebruikt wordt, is tweedimensionaal vervaardigd.Het water wordt door een helofytenfilter geleid. Wegens de weinige bouwkundige elementen, liggen de kosten van deze zwemvijver verhoudingsgewijs het laagst. De vijver is niet geschikt voor bijverwarming.

Zwemvijver superieur

De superieur zwemvijver is de meest pure vorm van natuurwater: oftewel, ideaal voor de echte natuur- en plantenliefhebber. De verhouding planten en water is 50%/50%. Het zwemgedeelte bestaat meestal uit loodrechte wanden. De zwemvijver verbruikt extreem weinig energie, circa 10% van de overige types zwemvijvers.Het voordeel van deze vijver is, dat deze in de winter kan dienen als schaatsbaan(tje), doordat het water mag bevriezen. De vorm van de vijver is veelal organisch, waardoor u het idee heeft echt in een meertje te zwemmen. De vijver is niet geschikt voor bijverwarming.

Zwemvijver design

Een design zwemvijver lijkt qua vorm op een normaal zwembad, heeft (gedeeltelijk) loodrechte wanden en een strakke randafwerking. Deze randafwerking bestaat veelal uit natuursteen, lood of zink. In de zwemvijver bevindt zich een zwemgedeelte en een helofytenfilter. De verhouding planten en water is 70%/30%. Als u over een kleine ruimte beschikt is de design zwemvijver ideaal, gezien het feit dat deze op kleine oppervlaktes aangelegd kan worden. De zwemvijver is geschikt voor bijverwarming.

Zwembaden naturel

Het aanleggen van een zwembad naturel vergt de meeste technische werkzaamheden. Het heeft echter wel de kwaliteit van het water van een zwemvijver. De natuurlijke zwemvijvers worden vaak gemetseld, waarbij het helofytenfilter gedeelte afgescheiden wordt van het zwemgedeelte.De zwemvijver is geschikt voor bijverwarming en leent zich voor een roldek. Dit roldek kan het energieverbruik van de zwemvijver verminderen, wanneer het 's nachts dicht is.

Publieke zwemvijver

Een natuurlijke zwemvijver als alternatief voor een chloorzwembad. In Nederland nog relatief onbekend, echter in het buitenland worden al veel zwemgelegenheden puur natuurlijk gezuiverd door waterplanten. Een unieke gelegenheid voor hotels, campings en wellness complexen om zich op een duurzame manier te profileren. De Nederlandse overheid is hier momenteel zo enthousiast over dat natuurlijke zwemvijvers op de milieulijst zijn gekomen en in aanmerking komen voor de VAMIL en/of MIA regeling, waardoor er extra fiscale aftrekmogelijkheden ontstaan.

Kijk ook eens op de site: www.gardenswimm.nl of info@booimantuinen.nl

logogardenSwimmDEFnew20.png